Wat is een Vingerlabyrint?
Het vingerlabyrint kent zijn oorsprong in kleine labyrinten bij de ingang van oeroude grotten, en later bij de ingang van kerken, zoals op de St.-Martinokerk in Lucca (Italië).
In de Middeleeuwen gingen kerkbezoekers en pelgrims met hun vinger door dit labyrint, waarmee ze een denkbeeldige weg aflegden naar het Nieuwe Jeruzalem.
Wat kan ik met een vingerlabyrint?
Het vingerlabyrint laat je de innerlijke reis beleven via je tastzin. Door het pad te volgen en aandacht te schenken aan je gevoel tijdens het ‘lopen’ van het vingerlabyrint ontstaat er een innerlijke rust en afstemming.
Doordat de twee labyrinten gespiegeld uitgevoerd zijn, verbetert de links-rechtscoördinatie en de verbinding tussen het gevoel en het verstand.
De symboliek van het labyrint
Als je met je vingers de weg door het labyrint volgt, krijg je voeling met de symboliek ervan:
Het ingaande aspect, de weg naar het midden, staat voor het vrouwelijke aspect. Als je hier moeite mee hebt, is het goed om in jezelf te kijken naar wat dit jou kan vertellen over jezelf. De weg naar binnen is ook de weg van het loslaten: zijn er dingen die je wilt laten gaan of die je gaandeweg achter je laat?
Tijdens het verblijf in het midden kom je in verbinding met je kern, of je bron: durf je hier langer te verblijven of ga je gelijk verder? Wat heeft je bron jou aan nieuwe inzichten te geven?
De weg naar buiten staat voor het uitgaande aspect, het mannelijke. Het is ook de weg van het toelaten: wat heb je gevonden tijdens je reis door het labyrint, en hoe kan je dit laten bezinken?
De wendingen in het labyrint staan voor verandering en hoe je daarmee omgaat. Je kunt er bijvoorbeeld stilstaan bij belangrijke wendingen op je levenspad.
Er zijn zeven omgangen die onder meer corresponderen met de zeven chakra’s. Als je elke keer bij dezelfde omgang de route kwijtraakt, kan dit wijzen op een blokkade in het betreffende chakra.
Een labyrint is een eeuwenoud symbool dat gebruikt wordt om de innerlijke reis weer te geven en te beleven. Door je te laten leiden door het pad in het labyrint en je vaste bakens los te laten, ontstaat er innerlijke ruimte, rust en balans. Labyrinten komen in vrijwel alle culturen voor. Ze zijn aangelegd in het landschap (in gras en in steen) en ook in kerken en op andere heilige plekken.
Het labyrint maakt momenteel een opmerkelijke revival door. Overal op de wereld worden labyrinten aangelegd bij kerken, scholen en ziekenhuizen, in parken en op pleinen, of in de natuur.
Het houten vingerlabyrint heeft twee keer zeven omgangen en volgt het patroon dat bekend staat als het klassieke Kretenzische labyrint.